Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

“START la Antreprenoriat în Nord-Est (S.A.N-E)”, ID: POCU/82/3/7/105269

Întrebarea de 10 puncte a seminarului de la Bacău

Seminariile cu tema ”Afacerea ta în 10 pași prin proiectul S.A.N-E”, deși tratează, în esență, același subiect, se dovedesc extrem de diferite de la un județ la altul. Diferența o fac în special participanții, care vin cu întrebări diverse și creează dezbateri care nu încetează să ne surprindă în mod plăcut. Ca de exemplu: Acum am o mulțime de oportunități, ce să aleg?

A fost întrebarea care a suscitat cele mai vii dezbateri la seminarul de la Bacău. Prin urmare, ”de ce să mă înscriu în proiectul S.A.N-E și nu în altul similar?”.

Da, concurența este bună! Și e bine că persoanele cu inițiativă au posibilitatea să aleagă, căci asta e cheia progresului din care tragem toți beneficii.

De ce proiectul S.AN-E? Argumentul nostru este un calcul matematic onest. Poate în alte proiecte aveți șansa să primiți o subvenție mai mare sau beneficiați de diverse stimulente pentru simpla participare în proiect. Dar dacă veți analiza atent pachetul oferit în ansamblul său, veți constata că, de regulă, selecția planurilor de afaceri devine mai dură acolo unde stimulentele sunt mai atrăgătoare, căci și baza de selecție este mult mai mare, ceea ce, inevitabil, face ca numărul planurilor câștigătoare să fie mai mic. E ca atunci când dai examen de admitere la facultate, iar dacă te înscrii la medicină concurența e de 10 concurenți pe un loc, în timp ce la management este de 3. Facultățile sunt la fel de bune, oportunitățile pentru viitorul tău, la fel de sclipitoare, însă șansele tale de reușită sunt mai mari acolo unde se luptă 3 concurenți pentru un loc și nu 10.

Așadar, alege matematic, dar du-ți calculele până la capăt și include în ecuație toate datele! Altfel, calculul tău ar putea fi pe plus la prima vedere, dar pe minus la final.